Download PDF
Pensioen
samenwonen
Eigen pensioen
Wie met pensioen gaat, heeft recht op een wettelijk pensioen. Dat is onderdeel van de sociale zekerheid. Elke werknemer en zelfstandige betaalt sociale bijdragen op zijn loon/inkomen en krijgt daardoor bij het einde van zijn loopbaan recht op het wettelijk pensioen. Je kan ook een groepsverzekering hebben – een extra pensioen dat je werkgever je geeft – en je kan zelf aan pensioensparen doen, door elk jaar een bedrag te storten bij een erkend pensioenfonds of een pensioenspaarverzekering.
Gescheiden?
Feitelijk en wettelijk samenwonende partners hebben geen recht op een pensioen op basis van het werk van hun partner na een relatiebreuk. Als Roos geen eigen pensioen heeft opgebouwd, kan zij na een relatiebreuk met Mark niet meegenieten van een pensioen op basis van zijn werk tijdens de periode van hun samenwonen. Of Mark werknemer, zelfstandige of ambtenaar was, wijzigt daar niets aan.
Partner overleden?
Zowel feitelijk als wettelijk samenwonenden hebben geen recht op een overlevingspensioen. Dat pensioen bestaat alleen voor gehuwden.